poniedziałek, 24 października 2016

Gruszki zapiekane w cieście francuskim

Dzień dobry :)
Przy leniwym poniedziałku mam dla Was przepis na szybkie i małe co nieco :) 
Sezon na gruszki w pełni więc wykorzystajmy je smacznie :)

 
Gruszki zapiekane w cieście francuskim
 



 
 
Składniki
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 gruszki
1 jajko
2 łyżki miodu
 
 
Sposób przygotowania
 
Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Gruszki opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Ponacinać skórkę. Odciąć ogonki i wyciąć z nich gniazdo nasienne. Połówki gruszek układać na wyciętych kwadratach z ciasta francuskiego, tak aby można było gruszkę obkroić z zapasem około 2 cm. Obkrawając dookoła gruszkę pamiętać, żeby na górze wykroić liście. Rozmącić jajko i posmarować nim ciasto francuskie, które wystaje dookoła gruszki. Samą gruszkę posmarować na wierzchu miodem. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 - 30 minut w 180 st C. Smakują na ciepło jak i na zimno.

4 komentarze:

  1. na pierwszy rzut oka wygląda jakby gruszka była pokryta czekoladą a to miód tak się pięknie skarmelizował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyszło, można jeść samymi oczami, prostota przepisu tym bardziej zachęca do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń