czwartek, 18 sierpnia 2016

Ciasto a'la kinder country

Dzień dobry :)
W dzisiejszej "Chwili dla Ciebie" znajdziecie mój przepis na pyszne ciacho bez pieczenia.
Poniżej przepis :)
Skusi się ktoś ?

 
Ciasto a'la kinder country
 




 
Składniki
 
330 ml śmietanki 30 %
1 mleczna czekolada
1 gorzka czekolada
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
125 gram masła
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3 szklanki prażonej pszenicy z miodem
 
 
Sposób przygotowania
 
Masło, cukier i wodę rozpuścić w rondelku. Lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku i energicznie i dokładnie razem wymieszać. Następnie do masy dodać 2 szklanki pszenicy i dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Do tortownicy przełożyć masę mleczną. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody.  Śmietankę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Cały czas ubijając dodać rozpuszczone czekolady. Wymieszać. Masę śmietanową przełożyć na masę mleczną. Na wierzchu wyłożyć resztę prażonej pszenicy. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w lodówce.
 
 
Ciasto podane na talerzu od Porcelany Bogucice .






13 komentarzy:

  1. Myślałm, ze to ciasto RAW :) Świetnie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och arcydzieło jeśli chodzi o wygląd i zapewne smak! Co do tego nie mam wątpliwości! Aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jak się patrzy! Muszę je zrobić, bo mam nadmiar mleka w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A prażoną pszenicę to można kupić w sklepie czy trzeba samemu prażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w sklepie :)
      Na przykład płatki śniadaniowe Kangus to prażona pszenica :)

      Usuń
  6. Chciałabym zrobic biały krem ale bez płatków kangus, czy jeśli ich nie dodam masa nie będzie płynna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się że bez płatków masa będzie płynna. Te płatki to cały urok tego właśnie ciasta :)

      Usuń
  7. Dzięki za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń