Dzień dobry :)
W dzisiejszej "Chwili dla Ciebie" znajdziecie mój przepis na pyszne ciacho bez pieczenia.
Poniżej przepis :)
Skusi się ktoś ?
Ciasto a'la kinder country
Składniki
330 ml śmietanki 30 %
1 mleczna czekolada
1 gorzka czekolada
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
125 gram masła
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
3 szklanki prażonej pszenicy z miodem
Sposób przygotowania
Masło, cukier i wodę rozpuścić w
rondelku. Lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku i energicznie i
dokładnie razem wymieszać. Następnie do masy dodać 2 szklanki pszenicy i
dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć
folią spożywczą. Do tortownicy przełożyć masę mleczną. Czekolady
rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Cały czas
ubijając dodać rozpuszczone czekolady. Wymieszać.
Masę śmietanową przełożyć na masę mleczną. Na wierzchu wyłożyć resztę
prażonej pszenicy. Ciasto dobrze schłodzić. Najlepiej całą noc w
lodówce.
Ciasto podane na talerzu od Porcelany Bogucice .
Myślałm, ze to ciasto RAW :) Świetnie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńPycha! bardzo lubię
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOch arcydzieło jeśli chodzi o wygląd i zapewne smak! Co do tego nie mam wątpliwości! Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńCiasto jak się patrzy! Muszę je zrobić, bo mam nadmiar mleka w proszku :)
OdpowiedzUsuńA prażoną pszenicę to można kupić w sklepie czy trzeba samemu prażyć?
OdpowiedzUsuńMożna kupić w sklepie :)
UsuńNa przykład płatki śniadaniowe Kangus to prażona pszenica :)
Chciałabym zrobic biały krem ale bez płatków kangus, czy jeśli ich nie dodam masa nie będzie płynna?
OdpowiedzUsuńObawiam się że bez płatków masa będzie płynna. Te płatki to cały urok tego właśnie ciasta :)
UsuńDzięki za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń