piątek, 26 sierpnia 2016

Cukinia faszerowana

Dzień dobry :)
Macie już plany na dzisiejszy piątkowy obiad czy kolację ?
Jeżeli nie to podsyłam propozycję, która bardzo zasmakowała mojemu mężowi (mimo, że bez mięsa).
Miłego dnia kochani :)

 
Cukinia faszerowana







 
Składniki
 
3 średnie cukinie
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy konserwowej DAWTONA
10 dag sera żółtego
sól do smaku
pieprz do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Cukinie opłukać, odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć środki. Posypać solą. Pieczarki i paprykę opłukać. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W małym garnku rozgrzać tłuszcz. Usmażyć na nim pieczarki doprawiając je solą i pieprzem. Odlać powstały płyn, ostudzić i przełożyć do miski. Do pieczarek dodać paprykę, cebulę, kukurydzę, żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze razem wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać cukinie. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w 180 - 200 st C.
 
Cukinię podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

4 komentarze:

  1. U wszystkich ostatnio cukinia faszerowana, muszę koniecznie też zrobić:)Twoja Kasiu wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane cukinie, a Twoje prezentują się bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taką cukinię, super farsz.

    OdpowiedzUsuń