środa, 26 listopada 2014

Golonka po bawarsku

Dzisiaj coś dla mięsożerców.
Golonka :)
Nie wiem co ma wspólnego z Bawarią ale jest pyszna.
Mój mąż jak mu ją przygotowałam po raz pierwszy to stwierdził, że takie goloneczki mogę mu robić codziennie.

Golonka po bawarsku


Składniki
 
 
2 kilogramy golonek przednich wieprzowych
5 marchewek średnich
2 pietruszki (korzeń)
1 mały seler
sól do smaku
0,5 litra jasnego piwa
0,5 litra wina czerwonego wytrawnego
tłuszcz do obsmażenia golonek
 
 
Sposób przygotowania
 
Golonki opłukać, osuszyć. Warzywa obrać, umyć. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej. W brytfannie rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim golonki. Dobrze je posolić. Następnie do golonek przełożyć starte warzywa. Razem podsmażyć około 10 minut. Po tym czasie podlać wszystko piwem i winem. Smażyć około 1 godziny pod przykryciem. Golonki podczas smażenia należy przewracać, aby były miękkie ze wszystkich stron. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.

4 komentarze: