piątek, 12 lipca 2019

Torcik serowo-kawowy na spodzie z sucharków i nutelli

Dzień dobry :)

Nie wiem jak Ty ale ja jestem tak nauczona, że na weekend do kawki coś słodkiego musi być.
Tym razem padło na sernik.
W formie tortu, ponieważ nawet przy zwykłej kawie można poświętować z rodziną.
Torcik jest wyjątkowy.
Użyłam do niego Twarogu Sernikowego z Mascarpone President i dzięki temu jest niezwykle kremowy, delikatny i gładki i to bez dodatku tłuszczu.
Na uszko Ci szepną, że przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl :) 
Trzymaj kciuki :)


Torcik serowo-kawowy na spodzie z sucharków i nutelli






Składniki


SPÓD


20 sucharków

200 gram nutelli


MASA ŚMIETANOWA


400 gram Twarogu Sernikowego z Mascarpone President

200 gram śmietanki 30 %

1/3 szklanki wrzącej wody

2 łyżeczki żelatyny

cukier puder do smaku


MASA KAWOWA


400 gram Twarogu Sernikowego z Mascarpone President

200 gram śmietanki 30 %

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzącej wody

3 łyżeczki żelatyny

cukier puder do smaku


WIERZCH


50 gram białej czekolady

50 gram gorzkiej czekolady

1/2 łyżeczki kawy mielonej

maliny do dekoracji

listki mięty do dekoracji


Sposób przygotowania


SPÓD


Sucharki połamać na mniejsze kawałki i zmiksować.

Dodać nutellę i dokładnie razem wymieszać.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.

Na spód wyłożyć sucharki z nutellą.

Wyrównać ugniatając sucharki.

Wstawić do lodówki.


MASA ŚMIETANOWA


Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.

Śmietankę ubić na sztywno.

Ser twarogowy wymieszać z cukrem pudrem.

Dodać ubitą śmietankę.

Na końcu wlać letnią żelatynę.

Wszystko dokładnie ze sobą połączyć.

Wylać na sucharki z nutellą.

Wstawić do lodówki.


MASA KAWOWA


Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie.

Wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Śmietankę ubić na sztywno.

Ser wymieszać z cukrem pudrem.

Cały czas mieszając wlewać małym strumieniem kawę z żelatyną.

Na końcu dać ubitą śmietankę i dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Masę kawową wylać na masę śmietanową.

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.


WIERZCH


Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej.

Rozsmarować na folii bąbelkowej.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Gdy zastygnie delikatnie zdjąć folię.

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

W ten sam sposób postąpić z czekoladą gorzką.


Torcik wyjąć z formy.

Odkleić folię.

Wierzch udekorować kawałkami czekolady, malinami i listkami mięty.

Dodatkowo boki udekorować kawałkami czekolady.

Torcik przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na sernik :) Życzę powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowo i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń