wtorek, 19 marca 2019

Zapiekanka ryżowa z kalafiorem

Zapiekanka ryżowa z kalafiorem




Zawsze myślałam, że jak zapiekanka to konieczny jest sos.
Gdy znalazłam przepis na tą zapiekankę to byłam bardzo ciekawa jak ona będzie smakować, bo w końcu sosu w niej żadnego nie ma.
Żadnej śmietany, żadnych jajek.
Ciekawość skłoniła mnie to przygotowania tej zapiekanki.
I wiesz co ?
Nie zawiodłam się.
Zapiekanka jest przepyszna.
Na dodatek wpisała się do mojego rodzinnego menu, ponieważ córce i mężowi bardzo smakowała. 


Składniki


200 gram ryżu

450 gram mrożonego kalafiora Hortex

1 czerwona papryka

1 pęczek koperku

20 dag żółtego sera

10 dag masła

sól do smaku

pieprz do smaku

olej do formy


Sposób wykonania


Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.

Odcedzić, ostudzić.

Kalafior przełożyć do garnka i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.

Odcedzić, ostudzić.

 
Paprykę opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę.

Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Wszystko przełożyć do miski.

Doprawić do smaku solą i pieprze i wymieszać.

Formę żaroodporną wysmarować olejem.

Przełożyć do niej ryż.

Na wierzchu ułożyć plasterki masła.

Zapiekankę przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Zapiekać 20 minut w 190 st C.

Następnie odkryć i zapiekać kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.

Podawać na gorąco.

Najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.


Dlaczego mrożonki ?
 
W okresie jesienno - zimowym często sięgam po mrożonki.
Jak wiadomo w tym czasie warzywa nie dosyć, że są strasznie drogie to jeszcze nie smakują za dobrze.
Mrożonki są pełno wartościowe, ponieważ warzywa są zbierane latem i od razu zamrażane.
Kalafior z mrożonki Hortex jest już oczyszczony i podzielony na różyczki.
Bardzo chętnie sięgam po mrożonki w okresie jesienno-zimowym, ponieważ znacznie skracają czas przygotowania potrawy.

Przepis bierze udział w akcji na Durszlak.pl

 
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury



Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz