piątek, 22 kwietnia 2016

Mus czekoladowy

Dzień dobry :)
Czy są tu  jacyś fani czekolady ?
Mam dla Was dzisiaj coś specjalnego :)


Mus czekoladowy





Składniki
Mus
200 gram gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki wody
1 łyżka masła
4 żółtka
2 białka
330 ml śmietanki 30 %
Warstwa wierzchnia
180 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka płatków cukrowych złotych Cukieteria
Sposób przygotowania
Mus
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki i nad gorącą wodą rozpuścić dodając 3 łyżki wody. Lekko przestudzić i dodać masło oraz cukier puder. Dobrze razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać (porcjami) do czekolady razem z żółtkami i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno i również dodać do czekolady. Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Mus przełożyć do słoiczków lub pucharków. 
Warstwa wierzchnia
Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania przesiać do śmietanki cukier puder oraz kakao. Dokładnie razem połączyć.
Ubitą śmietankę z kakao przełożyć do dekoratora lub rękawa cukierniczego. Wyciskać porcje śmietany na wcześniej przygotowany mus czekoladowy. Posypać płatkami cukrowymi. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).

9 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności Kasiu dzisiaj u ciebie :-) proponuje zamiankę - ja ci dam ciasteczko a ty mi porcję tego cudownego musu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszności Kasiu dzisiaj u ciebie :-) proponuje zamiankę - ja ci dam ciasteczko a ty mi porcję tego cudownego musu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och ale bym zjadła:o

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu czekoladowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeden dla mnie poproszę:) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zawsze przyrządzam swój mus w tych słoiczkach:) Prezentuje się to pięknie! Swój mus zawsze przyrządzam według przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Ma idealną konsystencję i jest cudownie czekoladowy. Lubię do niego dodawać różne musy owocowe, w zależności od sezonu. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń