poniedziałek, 8 grudnia 2014

Babka na kwaśnej śmietanie

Słodko - babkowo.
U mnie babki, babeczki bardzo często goszczą w domu.
Ciasto robi się raz dwa, do pieca, chwila czekania i już jest.
Tak to ja lubię :)
Tym razem wersja ciasta z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Zapraszam.

Babka na kwaśnej śmietanie



Składniki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
dowolny aromat do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodawać porcjami kwaśną śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta. Dobrze wymieszać. Dać oliwę i aromat do ciast i dokładnie razem połączyć wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto. Piec 45 minut w 180 st C lub do tzw. "suchego" patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

5 komentarzy:

  1. zapowiada sie swietnie i na zdjeciu na mega puszysta wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a co z białkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie za uwagę :)
      Przepis już poprawiony :)
      białka mi umknęły :)

      Usuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń