wtorek, 25 września 2018

Serniczki z patelni

Dzień dobry :)

Ostatnio w lodówce zalegała mi kostka twarogu.
Trochę za mało, żeby sernik upiec no i postanowiłam zrobić serniczki, ale takie z patelni.
Wystarczy wymieszać składniki i usmażyć.
Szybko i smacznie.
Szczególnie dzieciaki będą miały frajdę, jak weźmiecie je do pomocy. 

 Serniczki z patelni



Składniki
 
250 gram sera twarogowego śmietankowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy bez cukru
olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Ser, jajko, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy przełożyć do miski.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta.
Smażyć z dwóch stron na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: