Dzień dobry :)
Ostatnio w lodówce zalegała mi kostka twarogu.
Trochę za mało, żeby sernik upiec no i postanowiłam zrobić serniczki, ale takie z patelni.
Wystarczy wymieszać składniki i usmażyć.
Szybko i smacznie.
Szczególnie dzieciaki będą miały frajdę, jak weźmiecie je do pomocy.
Serniczki z patelni
Składniki
250 gram sera twarogowego śmietankowego
1 jajko
3/4 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy bez cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ser, jajko, mleko, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy przełożyć do miski.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzać olej.
Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta.
Smażyć z dwóch stron na rumiano.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
smakowicie wyglądają, coś podobnego robila mi kiedyś mama
OdpowiedzUsuńPyszne są takie smazone, idealne śniadanko czy kolacja
OdpowiedzUsuń