Dzień dobry :)
Placki ziemniaczane u mnie w domu lubi każdy.
Zawsze zjadamy je cukrem.
Tym razem do masy ziemniaczanej dodałam pieczarki i żółty ser.
Podałam z sosem czosnkowym i nieśmiało powiem, że wyszły przepyszne.
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Składniki
1 kilogram ziemniaków
30 dag pieczarek
1 cebula
15 dag żółtego sera
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Pieczarki opłukać, oczyścić i pokroić w plastry.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Razem z pieczarkami usmażyć na rozgrzanym tłuszczu doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Po usmażeniu ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć.
Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Odcisnąć.
Do ziemniaków dodać pieczarki, ser, pietruszkę, mąkę oraz jajka.
Doprawić do smaku solą i dokładnie razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Łyżką nakładać porcje masy na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Czy takie placki można upiec zamiast smażyć
OdpowiedzUsuń