niedziela, 15 października 2017

Brzoskwiniowa zebra

Dzień dobry :)
Niedziela to takie małe święta.
U nas wszyscy w domu, wspólne posiłki przy jednym stole i oczywiście popołudniowa kawusia, do której musi być coś pysznego.
Ty razem będzie to bardzo efektowny a jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu deser jogurtowo - brzoskwiniowy.

 
Brzoskwiniowa zebra
 




 
Składniki
 
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
 
1 szklanka wrzącej wody
3 galaretki brzoskwiniowe
2 puszki brzoskwiń
 
WARSTWA JOGURTOWA
 
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wrzącej wody
400 gram jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
 
 
Sposób przygotowania
 
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
 
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Brzoskwinie odcedzić i zmiksować. Do zmiksowanych brzoskwiń wlać rozpuszczone galaretki. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.
 
WARSTWA JOGURTOWA
 
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Cały czas mieszając przełożyć rozpuszczoną żelatynę. Dobrze razem wymieszać, żeby nie było grudek.
 
Prostokątne naczynie o wymiarach 19 cm / 14 cm wyłożyć folią spożywczą. Wlać część warstwy jogurtowej. Odstawić do lodówki do stężenia. Następnie na warstwę jogurtową wlać warstwę brzoskwiniową. Odstawić do lodówki do stężenia. Czynność powtórzyć do wykorzystania składników. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz: