środa, 28 listopada 2018

Rogaliki cynamonowe

Dzień dobry :)

Rogaliki krucho - drożdżowe z dodatkiem cynamonu, nadziane powidłami śliwkowymi.
Czy do kawy, czy herbaty a nawet szklanki mleka,
smakują o każdej porze dnia :)  

 Rogaliki cynamonowe





Składniki


70 dag mąki pszennej

10 dag drożdży

3 łyżki cukru

250 gram masła

4 żółtka

200 gram kwaśnej śmietany 18 %

2 łyżeczki cynamonu

1 słoik powideł śliwkowych

cukier puder i cynamon do posypania wierzchu

mąka do posypania stolnicy


Sposób przygotowania


Drożdże rozkruszyć do małej miski.

Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Dokładnie razem wymieszać.

Odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i przestudzić.

Mąkę przesiać do miski.

Dodać cynamon i przemieszać.

Dodać resztę cukru i śmietany oraz masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn.

Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.

Ciasto podzielić na 4 części.

Każdą część rozwałkować, formując kształt koła, na posypanej mąką stolnicy.

Pokroić na 8 trójkątów.


 Na górze każdego trójkąta nałożyć porcję powideł śliwkowych.

Zawinąć do środka, formując rogalika.
Tak przygotowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 30 minut w 180 st C - do zarumienienia.
Po upieczeniu ostudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Do krojenia ciasta użyłam noża firmy Ambition.
Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz