Dzień dobry :)
Rogaliki krucho - drożdżowe z dodatkiem cynamonu, nadziane powidłami śliwkowymi.
Czy do kawy, czy herbaty a nawet szklanki mleka,
smakują o każdej porze dnia :)
Rogaliki cynamonowe
Składniki
70 dag mąki pszennej
10 dag drożdży
3 łyżki cukru
250 gram masła
4 żółtka
200 gram kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżeczki cynamonu
1 słoik powideł śliwkowych
cukier puder i cynamon do posypania wierzchu
mąka do posypania stolnicy
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszyć do małej miski.
Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
Dokładnie razem wymieszać.
Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski.
Dodać cynamon i przemieszać.
Dodać resztę cukru i śmietany oraz masło, żółtka i wyrośnięty rozczyn.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować, formując kształt koła, na posypanej mąką stolnicy.
Pokroić na 8 trójkątów.
Na górze każdego trójkąta nałożyć porcję powideł śliwkowych.
Zawinąć do środka, formując rogalika.
Tak przygotowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 - 30 minut w 180 st C - do zarumienienia.
Po upieczeniu ostudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Do krojenia ciasta użyłam noża firmy Ambition.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz