Dzień dobry :)
Sezon na cukinię w pełni dlatego korzystam z niego ile się da.
Tym razem proponuje danie do przygotowania w 30 minut.
Czy to na obiad czy na kolację.
Potrawka z cukinią i makaronem
Składniki
1 mała cukinia zielona
1 mała cukinia żółta
2 czerwone papryki
2 kiełbasy głogowskie z szynki
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
150 gram dowolnego makaronu
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinie opłukać, osuszyć. Każdą
przekroić na 4 części. Usunąć pestki. Miąższ ze skórką pokroić i paski.
Papryki opłukać, osuszyć i usunąć z nich gniazdo nasienne. Miąższ
pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiełbasy pokroić w
plastry. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Makaron ugotować w osolonej
wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć
na nim kolejno kiełbasę, cebulę, cukinie oraz papryki. Każdy składnik
smażyć osobno i po usmażeniu przełożyć go do garnka. Do usmażonych
warzyw dodać makaron oraz przyprawy. Dobrze wszystko razem wymieszać.
Podawać na gorąco posypane natką pietruszki.
#MyVictorinox
#MyVictorinox
Też taką robię ☺
OdpowiedzUsuń