Pierwsze truskawki już pojawiły się na straganach, więc takie ciacho musiałam upiec.
Lekkie , nie za słodkie, idealne na ciepłe dni.
Piankowe z truskawkami
Składniki
BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
PIANKA
1 litr śmietanki 30 %
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki wody
3 łyżki likieru truskawkowego Dalkowski
PONAD TO
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki wody
80 dag truskawek
200 ml śmietanki 30 %
3 śmietan fixy
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i
wymieszać, aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i
delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę 25*36 cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st C. Po
upieczeniu ostudzić i oderwać ciasto od papieru do pieczenia, żeby potem
lepiej się kroiło.
PIANKA
Wodę
zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej galaretki. Dobrze wymieszać i
ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej likier i wymieszać. Gdy galaretka zacznie się ściągać
przelać ją do ubitej śmietanki i dokładnie razem wymieszać. Przelać na
upieczony i ostudzony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki do
stężenia.
Truskawki
opłukać i oczyścić z szypułek. Przekroić na pół. Połówki ułożyć na
piance. Wodę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej galaretki. Dobrze
razem wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zimną wylać na ułożone na
placku truskawki. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę
ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder.
Wymieszać. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego lub
dekoratora i na galaretkę wyciskać z niej kleksy. Przechowywać w
lodówce.
Ciasto podane na talerzu od Porcelany Bogucice .
Ciasto podane na talerzu od Porcelany Bogucice .
Wygląda cudownie, mogę prosić z dostawą do domku jeden kawałek, do porannej kawki :-)
OdpowiedzUsuńBędzie osobista dostawa :)
UsuńŚwietne ciasto. Mniam już czuję jak smakuje.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOby truskawki były jak najszybciej. Pyszne.
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam ciasta z galaretką i truskawkami:)
OdpowiedzUsuńmysle zę pianka wzbogacona o likier może być kosmicznie smaczna :)
OdpowiedzUsuńPyszności, zjadłaby, z przyjemnością
OdpowiedzUsuńto ciacho od razu kojarzy mi się z latem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto... ;-)
OdpowiedzUsuń