piątek, 13 maja 2016

Piankowe z truskawkami

  Pierwsze truskawki już pojawiły się na straganach, więc takie ciacho musiałam upiec.
Lekkie , nie za słodkie, idealne na ciepłe dni.
Piankowe z truskawkami










Składniki



BISZKOPT


6 jajek

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


PIANKA


1 litr śmietanki 30 %

2 galaretki truskawkowe

1,5 szklanki wody
3 łyżki likieru truskawkowego Dalkowski


PONAD TO


2 galaretki truskawkowe

2 szklanki wody

80 dag truskawek

200 ml śmietanki 30 %

3 śmietan fixy

1 łyżka cukru pudru




Sposób przygotowania


BISZKOPT


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i oderwać ciasto od papieru do pieczenia, żeby potem lepiej się kroiło.


PIANKA


Wodę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej galaretki. Dobrze wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do niej likier i wymieszać. Gdy galaretka zacznie się ściągać przelać ją do ubitej śmietanki i dokładnie razem wymieszać. Przelać na upieczony i ostudzony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.


Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Przekroić na pół. Połówki ułożyć na piance. Wodę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej galaretki. Dobrze razem wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zimną wylać na ułożone na placku truskawki. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder. Wymieszać. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora i na galaretkę wyciskać z niej kleksy. Przechowywać w lodówce.

Ciasto podane na talerzu od Porcelany Bogucice .

10 komentarzy: