Soczysta babka serowa
Składniki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
60 dag białego sera twarogowego śmietankowego
0,5 szklanki mąki
1 szczypta soli
lukier do polania babki
Sposób przygotowania
Rozbić jajka. W jednej miseczce ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej miseczce ubić na sztywno pianę z białek. W trzeciej misce ucierać mikserem ser z mąką. Następnie dodać do sera masę z żółtek, dobrze wymieszać. Do tego dodać ubitą pianę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Formę od babki obficie wysmarować tłuszczem, ponieważ babka ciężko wychodzi z formy po upieczeniu. Babkę piec 50 minut w 180 st C. Po wystudzeniu polać babkę lukrem.
Babkę można również polać polewą czekoladową
Jestes mistrzynią w pieczeniu babek i babeczek:0
OdpowiedzUsuń