Pawi Ogon
Składniki
BISZKOPT
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny Kasia
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł śliwkowych
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny Kasia
0,5 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł śliwkowych
KREM
1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny Kasia
2 niebieskie galaretki
1 litr mleka
1 szklanka cukru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny Kasia
2 niebieskie galaretki
POLEWA
100 gram masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
100 gram masła
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka ubić na pianę. Dodać cukier. Dobrze wymieszać, cały czas ubijając. Dodać żółtka. Wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do masy jajecznej i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski razem z 1 kostką miękkiej margaryny Kasia i dokładnie zagnieść. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Z jednej upiec placek (20 minut w 180 st C). Trzy pozostałe części rozwałkować osobno na długość blachy. Posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rolady.Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 st C przez 20 - 30 minut. Ostudzić.
KREM
W 1 szklance mleka rozetrzeć żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę Kasia (1 kostkę) utrzeć mikserem powoli dodając przestudzony budyń. Dobrze wyrobić na gładką masę.
POLEWA
100 gram margaryny Kasia wrzucić do garneczka razem z cukrem pudrem, śmietaną i kakaem. Podgrzewać mieszając. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i dodać do składników w garneczku. Dobrze wymieszać. Gdy masa zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego ściągnięcia.
PRZEŁOŻENIE PLACKA (kolejność od spodu):
1. cienki kruchy placek
2. połowa kremu budyniowego
3. upieczone roladki z powidłami
4. tężejąca galaretka (odstawić do całkowitego ściągnięcia)
5. druga połowa kremu budyniowego
6. biszkopt
7. polewa
Piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne ale warte efektu ciasto
OdpowiedzUsuń