Chrupiące ogórki słodko - kwaśne
Składniki
4 kg ogórków gruntowych
4 papryki czerwone
4 cebule
ZALEWA nr 1
9 szkl wody
1 szkl soli
ZALEWA nr 2
4 szkl wody
3 szkl octu
1 kg cukru
Sposób przygotowania
Ogórki pokroić na połówki lub ćwiartki ( zależy od wielkości ). Nie obierać ze skórki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystko włożyć do miski. Zalewę nr 1 zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie zalać nią ogórki. Odstawić na 3 godziny. Co pół godziny zamieszać. Po 3 godzinach dobrze odcedzić. Ułożyć w słoikach.
Składniki na zalewę nr 2 zagotować i ostudzić. Następnie powlewać do słoików z ogórkami.
Pasteryzować 3-4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz