Sposób przygotowania
CIASTO Drożdże rozkruszyć w miseczce z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Gdy rozczyn wyrośnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
MASA MAKOWA Mak sparzyć, odcedzić. Zmielić w maszynce (takiej od mielenia mięsa). Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki i dobrze razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować. Posmarować masą makową i zwijać w roladę. Owinąć luźno pergaminem. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz