Zupa grzybowa
Składniki
3 litry wody
2 marchewki
1 pietruszka
30 dag grzybów leśnych obgotowanych
1 pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz do smaku
0,5 szklanki śmietanki 30 %
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnka z wodą i zagotować. W między czasie na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim grzyby ( ok 15 minut ), mieszając. Przesmażone grzybki dodać do wywaru z jarzyn. Przyprawić solą i pieprzem ( pieprzu dać sporo, żeby zupa była pikantna ). Całość pogotować 30 minut. Śmietankę wymieszać dobrze z mąką i wlać do gotującej się zupy. Natkę pietruszki umyć, opłukać, posiekać i dodać do zupy. Wymieszać.
Ojej, zjadlabym teraz taką :D
OdpowiedzUsuń