wtorek, 6 stycznia 2015

Kapuśniak

Kapuśniak
 
 
 
Składniki
 
1 pasek żeberek
3 marchewki
4 ziemniaki
1 kilogram kapusty kiszonej
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 litry wody
sól do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Żeberka umyć, pociąć na kawałki. Włożyć do garnka razem z obraną marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystko zalać wodą i gotować. Doprawić solą. Kapustę włożyć do osobnego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy mięso będzie na pół miękkie dołożyć do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy dołożyć ugotowaną w osobnym garnku kapustę kiszoną. W razie potrzeby można dolać wodę z gotowania kapusty. Woda doda zupie bardziej kwaśnego smaku. Z zupy wyjąć marchewkę, rozdusić ją widelcem i przełożyć z powrotem do zupy. Doprawić do smaku solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz