Cannelloni
Składniki
16 rurek makaronu cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
majeranek do smaku
1 jajko
1 czerstwa bułka
6 plasterków żółtego sera
1 puszka groszku konserwowego
1 l wody
3 kostki rosołowe drobiowe
1 koncentrat pomidorowy 190 g ( ja używam Madero z Biedronki )
3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze osączyć. Do miski wrzucić mięso mielone, osączoną bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zmiażdżony czosnek, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać surowy makaron.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim nadziane rurki makaronu cannelloni.
Wodę wlać do garneczka, zagotować. Rozpuścić w niej kostki rosołowe. Dodać koncentrat i cukier. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Naczynie przykryć.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 35 minut w temp 160 - 170 st C. Po tym czasie naczynie wyjąć, odkryć i na wierzch potrawy ułożyć plastry żółtego sera. Zapiekać jeszcze 10 minut już bez przykrycia.
Wyjąć z piekarnika i porcjami nakładać na talerze. Posypać groszkiem konserwowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz