wtorek, 6 stycznia 2015

Jajka marynowane

Jajka marynowane
 


 
Składniki
 
10 jajek
1/3 szklanki octu
4 szklanki wody
1 cebula
1 czerwona papryka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu kolorowego
1 łyżka gorczycy
3 liście laurowe
2 łyżki ziół prowansalskich
0,5 pęczka koperku
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Wodę zagotować z octem, solą, pieprzem, gorczycą, liściem laurowym, ziołami prowansalskimi o cebulą obraną i pokrojoną w piórka. Ostudzić.'
Paprykę pokroić w paseczki.
Jajka układać do słoja razem z paseczkami papryki i gałązkami koperku. Wszystko zalać ostudzoną zalewą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 3 dni.

1 komentarz: