Dzień dobry :)
Kochani święta zbliżają się wielkimi krokami.
Czas pomyśleć nad świątecznym menu.
Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne ciasto.
Możecie je równie dobrze przygotować na jutro do kawki :)
Ciasto biały lion
Składniki
BISZKOPT
8 jajek
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 litr mleka
250 gram masła (użyłam masła irlandzkiego od Mlekomy)
sok z 1/2 cytryny
RYŻ
100 gram ryżu preparowanego
1 puszka masy krówkowej
PONCZ
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/2 soku z cytryny
150 gram orzeszków ziemnych solonych
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka
ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Gdy się
rozpuści dodać żółtka. Ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Przesiać mąki do masy jajecznej i delikatnie razem wymieszać.
Blachę
o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i
wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C
lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i
przekroić na dwie części.
MASA
Budynie
ugotować według przepisu na opakowaniu w 1 litrze mleka. Od razu po
ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Gdy budyń będzie zimny w misce zmiksować masło z sokiem z cytryny. Cały
czas miksując dodawać po łyżce budyń. Dobrze razem wymieszać.
RYŻ
Masę krówkową przełożyć do garnka. Podgrzać. Wsypać ryż i dokładnie razem wymieszać.
PONCZ
Składniki na poncz razem wymieszać.
PONCZ
Składniki na poncz razem wymieszać.
Spód
biszkoptu przełożyć na blaszkę. Skropić go ponczem. Wyłożyć ryż
preparowany wymieszany z masą krówkową. Wyrównać. Na ryż wyłożyć 2/3
masy budyniowej. Na to dać drugą część biszkoptu. Skropić ponczem.
Posmarować resztą kremu budyniowego i na wierzchu posypać solonymi
orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńPychotka i do tego ten wygląd... Mniam mniam
OdpowiedzUsuń