wtorek, 6 stycznia 2015

Krajanka śledziowa w oleju

Krajanka śledziowa w oleju

 
 

Składniki

 
12 płatów śledziowych a'la matjas
1 litr oleju lub oliwy z oliwek
2 cytryny
2 cebule
3/4 słoika ogórków konserwowych
3/4 słoika papryki konserwowej


Sposób przygotowania

 
Śledzie dobrze wymoczyć - minimum 2 godziny. Następnie pokroić płaty śledziowe na mniejsze kawałki. Cytryny umyć, pokroić w plasterki. Cytryny obrać i tak jak cytryny pokroić w plasterki (krążki). Papryki w paseczki a ogórki kroimy w plasterki. W naczyniu układać warstwami : cebula , cytryna , ogórek , papryka i matjasy. W takiej kolejności czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na samym końcu wszystko zalać olejem lub oliwą i odstawić na minimum 24 godziny do "przegryzienia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz