Ciasto maślankowe z rabarbarem
Składniki
1 szklanka maślanki naturalnej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
60 dag rabarbaru
Kruszonka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Sposób przygotowania
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Maślankę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i cukier waniliowy przełożyć do miski. Wszystko razem wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Składniki kruszonki wymieszać razem ze sobą w rękach. Pokruszyć na rabarbar. Ciasto piec 50 minut w 160-180 st C.
Mysle , ze by mi smakowalo :)
OdpowiedzUsuńMmm, z rabarbarem musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMój Tata często wspomina ciasto z rabarbarem jako smak swojego dzieciństwa. Chyba zrobię mu niespodziankę (:
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńMaślankowe ciasta są pyszne i tak puszyste;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń