wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto maślankowe z rabarbarem

Ciasto maślankowe z rabarbarem
 
 
 
Składniki
 
1 szklanka maślanki naturalnej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
60 dag rabarbaru
 
Kruszonka
 
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 kostka masła
 
 
Sposób przygotowania
 
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki. Maślankę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, olej i cukier waniliowy przełożyć do miski. Wszystko razem wymieszać mikserem na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Składniki kruszonki wymieszać razem ze sobą w rękach. Pokruszyć na rabarbar. Ciasto piec 50 minut w 160-180 st C.

5 komentarzy:

  1. Mysle , ze by mi smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z rabarbarem musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Tata często wspomina ciasto z rabarbarem jako smak swojego dzieciństwa. Chyba zrobię mu niespodziankę (:

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Maślankowe ciasta są pyszne i tak puszyste;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń