Tarta serowo-pomidorowa
Składniki
CIASTO
25 dag mąki
12,5 dag masła
0,5 łyżeczki soli
3 żółtka
FARSZ
15 dag śmietany 18 %
3 jajka
20 dag żółtego sera
1 pomidor
10 dag pomidorków koktajlowych
5 plastrów sera cammembert
sól, pieprz, vegeta do smaku
kilka oliwek
Sposób przygotowania
CIASTO Mąkę, masło i żółtka zagnieść, dodać sól i dokładnie wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować z niego kulkę i wstawić na ok 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki formy. Aby zbytnio nie wyrosło ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp 180 st C.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidor pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Jajka dokładnie ubić ze śmietaną - tak, aby nie doprowadzić do powstania piany. Doprawić do smaku.
Foremkę z podpieczonym spodem położyć na deseczce. Na ciasto równomiernie rozłożyć plastry pomidora, starty ser.
Na całą powierzchnię tarty wylać masę z jajek i śmietany.
Na wierzch rozłożyć plastry sera pleśniowego i pomidorki koktajlowe. Foremkę z przygotowaną do pieczenia tartą przenieść na deseczce i ostrożnie zsunąć na blachę nagrzanego do temperatury 180 st C piekarnika. Piec 40 minut.
Tartę należy podawać gorącą, zaraz po upieczeniu. Na wierzchu posypać oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz