Miód z mniszka
Składniki
800 sztuk kwiatków mniszka
7 szklanek cukru
7 szklanek wody
2 cytryny
Sposób przygotowania
Najważniejsze, żeby zebrać same kwiatki, bez łodyg. Następnie kwiatki rozłożyć na gazecie i zostawić najlepiej na całą noc, żeby wyszły z nich robaczki. Następnie kwiatki włożyć do garnka, zalać wodą, Cytryny umyć, pokroić w plasterki i dołożyć do kwiatków. Całość gotować razem 30 minut. Odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie kwiatki odciskamy przez gazę. Płyn zlewamy do garnka a kwiatki wyrzucamy. Następnie do pozostałego płynu dodajemy cukier i wszystko razem gotujemy 2 godziny często mieszając. Gorący miód przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz