Kokosanki
Składniki
CIASTO
8 jajek
30 dag cukru
50 dag mąki tortowej
0,5 kostki margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
POLEWA
6 łyżek kakao
1 kostka margaryny
6 łyżek cukru
PONAD TO
15 dag wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
CIASTO
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać porcjami pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto. Wyrobić jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w 160-180 st C. Po upieczeniu ostudzić i pociąć na kwadraty wielkości 4 cm / 4 cm.
POLEWA
Kakao, margarynę i cukier rozpuścić w rondelku. W gorącej polewie maczać kwadraty wycięte wcześniej z ciasta. Każdy kwadrat dobrze oblać polewą a następnie obsypać wiórkami kokosowymi.
Pyszne, uwielbiam je
OdpowiedzUsuń