wtorek, 6 stycznia 2015

Kokosanki

Kokosanki

 
 

Składniki

 
CIASTO

8 jajek 
30 dag cukru
50 dag mąki tortowej
0,5 kostki margaryny
3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

POLEWA

6 łyżek kakao
1 kostka margaryny
6 łyżek cukru

PONAD TO

15 dag wiórków kokosowych
 
 

Sposób przygotowania

 
CIASTO
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać porcjami pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto. Wyrobić jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w 160-180 st C. Po upieczeniu ostudzić i pociąć na kwadraty wielkości 4 cm / 4 cm.
 
POLEWA
Kakao, margarynę i cukier rozpuścić w rondelku. W gorącej polewie maczać kwadraty wycięte wcześniej z ciasta. Każdy kwadrat dobrze oblać polewą a następnie obsypać wiórkami kokosowymi.

1 komentarz: