Ciasto Kaśki
Składniki
CIASTO
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko
BUDYŃ
3 szklanki mleka
2 budynie czekoladowe z cukrem
MASA SEROWA
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
4 serki waniliowe homogenizowane (każdy po 250 g)
2 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy z cukrem
1 polewa czekoladowa
2 garście wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
CIASTO
Zagnieść ciasto z podanych składników i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną pergaminem.
BUDYŃ
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu w 3 szklankach mleka i gorący wyłożyć na surowe ciasto. Ostudzić.
MASA SEROWA
Margarynę utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać na przemian serki i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać ją do masy i delikatnie razem połączyć. Masę przełożyć na zimny budyń. Piec 1 godzinę w 180 st C. Ostudzić. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz