Roladki z karkówki z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
Składniki
6 plastrów karkówki
30 dag mięsa mielonego
0,5 czerstwej bułki
mleko do namoczenia bułki
1 jajko
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
musztarda do posmarowania plastrów karkówki
1 łyżka suszonych pomidorów
2 ogórki konserwowe
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku a następnie dobrze odcisnąć i dodać do mielonego. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę i razem z czosnkiem, jajkiem i suszonymi pomidorami dodać do mięsa mielonego. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem. Dobrze razem wymieszać. Plastry karkówki przesmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa nakładać porcje masy z mięsa mielonego. Zwinąć w roladę i dokładnie spiąć szpilkami do rolad lub związać nitką. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Następnie podlać wodą i prużyć na średnim ogniu do zmiękczenia mięsa, około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz