Brzoskwiniowe fale dunaju
Składniki
CIASTO
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
6 jajek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA
3 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
1 kostka margaryny
PONAD TO
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie polewy czekoladowej
Sposób przygotowania
1 kostkę margaryny utrzeć z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po kolei mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , żółtka , cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej dodać kakao. Wymieszać. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wylać jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzchy poukładać połówki brzoskwiń przecięciem do dołu zatapiając je w ciasto. Piec 50 minut w 180 st C. W 3 szklankach mleka ugotować 3 budynie śmietankowe wg przepisu na opakowaniu. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękką margaryną. Masę budyniową wyłożyć na upieczony, ostudzony placek. Wierzch polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz