Tarta budyniowa z baileysem
Składniki
CIASTO
30 dag mąki
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
KREM
600 ml mleka
3 budynie waniliowe
1 kostka masła
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
100 ml likieru baileys
1/2 słoika konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
truskawki kandyzowane Skworcu
Sposób wykonania
CIASTO
Wszystkie składniki dokładnie razem zagnieść. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę od tarty. Ponakłuwać. Przykryć pergaminem i na to wysypać ziarna grochu. Piec ok 20-30 minut w 180 st C. Ostudzić.
KREM
3 budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu w 600 ml mleka dodając cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Dobrze , energicznie mieszać podczas gotowania, żeby nie było grudek. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na gładką masę. Na końcu dodać likier i dokładnie razem wymieszać.
Ciasto posmarować konfiturą. Na to wyłożyć krem. Ozdobić truskawkami kandyzowanymi Skworcu. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz