Orzeszki
Składniki
3 szklanki mąki
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
1 słoi dżemu o dowolnym smaku
1 mały słoiczek nutelli
Sposób przygotowania
Sodę wymieszać z kwaśną śmietaną. Mąkę , masło , cukier , jajka i sodę rozmieszaną ze śmietaną przełożyć do miski. Wszystko razem zagnieść za jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie wkładać do specjalnej maszynki i smażyć w niej łupinki orzeszków. Usmażone łupinki smarujemy na zmianę jedną łupinkę dżemem, drugą nutellą. Następnie łączymy je razem i odkładamy do miseczki. Można posypać cukrem pudrem, lecz niekoniecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz