Sałatka brokułowa z czosnkiem
Składniki
1 brokuł
6 jajek
20 dag szynki konserwowej
20 dag żółtego sera
1 puszka kukurydzy
Sos
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Brokuł opłukać, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie 5 minut, następnie przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Obrać i razem z serem i szynką pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy.
Sos: Jogurt z majonezem przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Wszystkie wcześniej przygotowane składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem i dobrze wymieszać ze sobą. Schłodzić. Podawać z ulubionym pieczywem. Można również podać z ryżem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz