wtorek, 6 stycznia 2015

Buraczki z goździkami

Buraczki z goździkami
 
 
 
Składniki
 
 
6 kilogramów buraczków
3 łyżki soli
 
Zalewa
 
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
15 sztuk ziela angielskiego
15 sztuk liścia laurowego
15 sztuk ziaren pieprzu
15 sztuk goździków
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
6 cebul pokrojonych w piórka
 
 
Sposób przygotowania
 
Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z solą. 
 
Wszystkie składniki za zalewę (oprócz cebuli) razem zagotować (włożyć je najlepiej w woreczek zrobiony z gazy). Gorącą zalewą zalać buraczki, dodać cebulę i dobrze wymieszać. Zostawić na 24 godziny. Po tym czasie kłaść w słoiki i zapasteryzować po 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz