Placek drożdżowy babci Heli
Składniki
1 kilogram mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
5 całych jaj
1 szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki drożdży
6 lasek rabarbaru
100 gram masła
100 gram cukru
200 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KRUSZONKA
Sposób przygotowania
Drożdże rozkruszyć w garneczku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mleka. Dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę. Dodać rozpuszczoną margarynę, jajka, smalec, mleko, cukier i wyrośnięte drożdże. Dobrze wszystko wymieszać, aby powstało jednolite ciasto. Najlepiej wyrabiać drewnianą łyżką mocno napowietrzając ciasto. Rabarbar umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Na blaszce do ciasta wyłożyć pergamin. Ciasto równomiernie rozłożyć na tak przygotowanej blaszce. Na ciasto równomiernie poukładać pokrojony rabarbar. Składniki na kruszonkę dobrze ze sobą wymieszać. Pokruszyć na rabarbar. Piec 1 godzinę w 180 st C.
Wiadomo - babcine zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuń