Spaghetti z chorizo i cukinią
Składniki
0,5 opakowania makaronu spaghetti
100 g chorizo w plasterkach cienko pokrojonych
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka passatty pomidorowej lub przecieru z pomidorów
100 g oliwek
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżki ziół prowansalskich
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cukinię. Usmażoną przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu smażyć kolejno chorizo i połowę pomidorków koktajlowych. Przełożyć do cukinii. Dodać passattę pomidorową, Pomidory z puszki oraz przyprawy. Poddusić wszystko razem ok 10 minut na średnim ogniu. Na talerz wykładać porcjami makaron, polać sosem i posypać resztą pomidorków koktajlowych oraz oliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz