Pizza na kwadracie
Składniki
CIASTO
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
5 dag drożdży
SOS
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (Madero z Biedronki)
2 łyżki oleju
1 opakowanie przyprawy do pizzy
4 ząbki czosnku
PONAD TO
15 dag szynki konserwowej w plasterkach
50 dag startego żółtego sera
1 mały brokuł
2 cebule
50 dag pieczarek
olej do smażenia
Sposób przygotowania
CIASTO
Drożdże rozkruszyć, wlać 3 łyżki wody i dobrze je rozrobić. Nie czekając aż urosną wymieszać je z mąką i wodą. Dobrze wyrobić jednolite ciasto.
SOS
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszać wszystko razem.
Brokuł podzielić na małe różyczki. Zagotować ok 2 minut. Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć , pokroić na plasterki. Cebule i pieczarki usmażyć razem na oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru płynu. Szynkę porwać na mniejsze kawałki.
Kwadratową blachę smarujemy olejem, na to rozkładamy równomiernie ciasto. Następnie ciasto smarujemy sosem i układamy kolejno składniki : pieczarki z cebulą , szynkę , brokuła i wszystko posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 1 godzinę w 160-180 st C. Polewamy ketchupem i sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz