Ciasto sezamowo-chałwowe
Składniki
CIASTO
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO
1 szklanka cukru
5 białek
1 szklanka wiórek kokosowych
1,5 - 2 szklanki sezamu
2 łyżki miodu
1 kostka margaryny
20 dag chałwy waniliowej
2 łyżki wody
Sposób przygotowania
CIASTO
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich rozłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać 0,5 szklanki cukru i wiórki kokosowe. Dobrze razem wymieszać. Następnie wyłożyć na jedno surowe ciasto. Piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
Do rondelka włożyć 0,5 kostki margaryny , sezam , miód , 1/4 szklanki cukru. Wszystko razem zagotować stale mieszając. Jeszcze ciepłe wyłożyć na drugie surowe ciasto i piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.
Do rondelka włożyć 0,5 kostki margaryny , pokruszoną chałwę , 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając zagotować tak aby powstała jednolita masa. Ostudzić.
Ostudzoną masę wyłożyć na upieczony wcześniej placek z masą sezamową. Następnie przykryć to plackiem z kokosem.
Mniam, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń