wtorek, 6 stycznia 2015

Kruche z bezą i wiśniami

Kruche z bezą i wiśniami

 
 
 

Składniki

 
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 żółtek
5 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 słoik wiśni 
1 szklanka cukru


Sposób przygotowania

 
Wszystkie składniki (oprócz wiśni, białek i 1 szklanki cukru) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną schłodzić. Pierwszą część wyłożyć na blaszkę. Na ciasto położyć osączone wiśnie. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać 1 szklankę cukru i dobrze razem ubić. Ubitą pianę wyłożyć na wiśnie. Na to pokruszyć schłodzoną część ciasta. Piec 45 minut w 160 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz