Piersi z kurczaka ze szczawiem
Składniki
4 piersi z kurczaka
4 garście szczawiu
1 marchewka
2 większe ziemniaki
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać kieszonki od najgrubszej części zaczynając. Szczaw umyć, osuszyć, odciąć łodyżki. Liście pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni. Dodać szczaw, marchewkę i ziemniaki. Smażyć do zmiękczenia warzyw. Doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz włożyć w kieszonki kurczaka. Spiąć wykałaczkami. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem należy pamiętać aby wyjąć wykałaczki. Pokroić w plasterki. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz