Leniwy dzień :)
Lubicie?
Ja nie za bardzo.
Dlatego też umilam go sobie słodkim co nieco :)
Blok biały
Składniki
2 szklanki mleka (pełnego) w proszku
125 gram masła
2/3 szklanki cukru
100 ml wody
220 gram herbatników kakaowych petit-beuerre
1 garść orzechów ziemnych
Sposób przygotowania
W
rondelku rozpuścić masło, wodę i cukier. Do ciepłej masy dodać mleko w
proszku i energicznie razem wymieszać (najlepiej zrobić to mikserem). Na
samym końcu dodać herbatniki i orzechy. Wymieszać. Masa będzie bardzo
gęsta i herbatniki z orzeszkami wmieszać w masę za pomocą łyżki.
Następnie masę przełożyć najlepiej do keksówki silikonowej. Jeżeli nie
mamy silikonowej to metalową wyłożyć folią spożywczą i dopiero wtedy
nałożyć masę. Blok przełożyć na całą noc do lodówki. Po tym czasie
ostrożnie wyjąć z foremki i kroić w plastry.
Blok podałam na talerzu od Porcelany Bogucice
Mleka w proszku, które nadają się do przygotowania bloku :
Blok podałam na talerzu od Porcelany Bogucice
Mleka w proszku, które nadają się do przygotowania bloku :
Pysznie wygląda. Robię podobny. Na swoją zgubę, bo nie mogę się potem od niego oderwać, a dietetyczne to to nie jest :)
OdpowiedzUsuńMi także ciężko przestać go jeść :)
UsuńAle co tam :)
Wszystkiego sobie odmawiać nie można :)
Pozdrawiam :)
Pycha:)
OdpowiedzUsuńJa tam lubię leniwe niedziele :) Z taką porcją słodkości, to bym uwielbiała. I kawka do tego :) Nie robiła, ani nie jadłam nigdy bloku, boję się właśnie tego, że jak już zrobię, to zjem i przestanę dopiero jak się skończy :)
OdpowiedzUsuńKasiu masz rację :) jak się spróbuje to nie można przestać jeść :)
Usuńbiałego jeszcze nie próbowałam...czekoladowy zaś pochłaniam w każdej ilości...
OdpowiedzUsuńbiały w smaku delikatniejszy i bardziej mleczny :) ja pochłaniam i jedną i druga wersję :)
UsuńKasiu porywam duży kawałek, uwielbiamy takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko częstujcie się kochana :)
UsuńMmm..białą czekoladę uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńBiały blok uwielbiam, robiłam z żurawina ale z orzeszkami tez musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowity;)
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńale moj maz bedzie mial niespodzianke jak zrobię mu taki blok ..., uwielbia białą czekoladę :) a czy takie w proszku mleko łaciate bedzie ok?
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmleko będzie ok :) najważniejsze, żeby nie było granulowane ani odtłuszczone :)
proszę dać znać jak mężusiowi smakował blok :)
pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za szybka odpowiedz :-) oczywiście dam znać jak smakowało ;-)
Usuńczy zamiast mleka w proszku moge uzyc normalne ??
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Koniecznie mleko w proszku, ponieważ mleko w proszku "ściąga" całą masę.
UsuńMogę prosić zdjęcie tego mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńWitam :) Wpis uzupełniłam zdjęciami, które mleko w proszku się nadaje. Koniecznie mleko w proszku (nie granulowane) i pełne.
UsuńChętnie bym się poczęstowała kawałkiem Kasiu, ale wolę zapisać przepis i zrobić :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA orzechy ziemne solone mają byc?
OdpowiedzUsuńMogą być solone (dadzą fajnego słonego posmaku), jeżeli nie ma solonych mogą być i takie bez soli :)
Usuń