Sernik z rodzynkami i czekoladą
Składniki
CIASTO
1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki cukru
1 mały proszek do pieczenia
MASA SEROWA
1 kg sera w wiaderku waniliowego z dodatkiem laski wanilii (do kupienia w Biedronce)
1 łyżka tłuszczu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
piana ubita z 6 białek
10 dag czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
10 dag rodzynek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski razem z Kasią. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek, czekolady i rodzynek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać je z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.
Uwielbiam serniki, a ten wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń