wtorek, 6 stycznia 2015

Sernik z rodzynkami i czekoladą

Sernik z rodzynkami i czekoladą

 
 

 
 

Składniki


CIASTO

1 kostka margaryny Kasia
3 szklanki mąki 
4 żółtka 
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 
3 łyżki cukru 
1 mały proszek do pieczenia 

MASA SEROWA

1 kg sera w wiaderku waniliowego z dodatkiem laski wanilii (do kupienia w Biedronce) 
1 łyżka tłuszczu 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 żółtka
1 szklanka cukru 
2 cukry waniliowe 
piana ubita z 6 białek
10 dag czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
10 dag rodzynek


Sposób przygotowania

 
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski razem z Kasią. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną z nich dać do zamrażalnika. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek, czekolady i rodzynek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać je z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na nią wylać masę serową i na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach tą część ciasta, która była w zamrażarce. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

1 komentarz: