Cafe latte
Składniki
BISZKOPT
5 jajek
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cappucino orzechowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA CAPPUCINO
1 litr mleka
5 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cappucino orzechowego
1 kostka masła
MASA ŚMIETANOWA
1 litr śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
5 śmietan-fixów
starta gorzka czekolada na wierzch do posypania
Sposób przygotowania
BISZKOPT Białka ubić na pianę, dodać cukier. Cały czas ubijać. Dodać żółtka. Na końcu dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i suche cappucino. Dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 160 st C. Ostudzić.
MASA CAPPUCINO Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cappucino. Do odlanego mleka dodać mąki i dobrze wymieszać. Następnie dodać powstała mieszankę do gotującego się mleka energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń.
MASA ŚMIETANOWA Śmietankę ubić dobrze mikserem. Dodać cukier puder i śmietan-fix. Wymieszać wszystko razem.
Na upieczony biszkopt nałożyć masę cappucino a na to masę śmietanową. Całość posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz