Pomidorowe ogóreczki
Składniki
(przepis na 8 słoików 0,9 l )
5 kg ogórków gruntowych
6 cebul
1 op gorczycy białej
ZALEWA
10 szkl wody
2 szkl octu
4 łyżki soli
1,5 szkl cukru
2 koncentraty pomidorowe (Madero z Biedronki)
liść laurowy
ziele angielskie
Sposób przygotowania
Ogórki dobrze wypłukać w zimnej wodzie. Obrać i przekroić na pół.
Cebule obrać, pokroić w krążki. Układać do słoików lasterki cebuli, posypać gorczycą, ułożyć ogórki i na wierzch dać jeszcze cebulkę.
Wszystkie składniki zalewy zagotować i dobrze ze sobą wymieszać. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Gdy ostygną zapasteryzować 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz