Składniki
5 żółtek
2 budynie śmietankowe ( na 3/4 litra mleka )
1 budyń śmietankowy (na 0,5 litra mleka)
1.5 litra mleka
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny "Palma"
2 galaretki (smak dowolny)
1 łyżka kakao
1 paczka biszkoptów
1 kilogram czereśni
Sposób przygotowania
Czereśnie umyć, wydrylować.
Budynie ugotować z cukrem w 1,5 l mleka. Ostudzić.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przygotować je w osobnych garneczkach.
Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać budyń i żelatynę. Dobrze wymieszać. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
Biszkopty maczać w galaretce i układać na dno formy. Na to wylać masę kakaową. Na masę ułożyć kolejną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Wylać masę jasną. Na to ułożyć czereśnie. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzch wylać drugą galaretkę. Schłodzić.
Owoców można użyć dowolnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz