Plendze
-
Składniki
6 ziemniaków1 mała cebulka2 jajka0,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki majerankusól do smakucukier do posypaniaolej do smażeniasok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce ( u mnie na maszynce ). Dajemy do miski i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny (żeby ziemniaki nie ściemniały) i mieszamy.Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, całe jajka, cebulkę pokrojoną w kostkę, majeranek i sól do smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuń