Miniserniczki
Składniki
20 dag serka homogenizowanego waniliowego
20 dag twarogu śmietankowego w kostce
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 białka
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
10 dag herbatników typu petitki
10 dag roztopionego masła
1/2 tabliczki czekolady deserowej
1 lukier (ja użyłam różowego)
Sposób przygotowania
Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek waniliowy i cukier. Dobrze wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową
Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszac.
W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki. Wlać masło i dokładnie wymieszać.
Masą serową i serowo-kakaową napełnić foremki (nie całe, tak 3/4 pojemności). Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia.
Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2 godzinki.
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniczki ponakładać cienką warstwę czekolady i ponownie wstawić foremki do lodówki na ok 20 minut.
Serniczki delikatnie wyjąć z foremek. Dowolnie udekorować - ja użyłam różowego lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz