Sposób przygotowania
Ryż ugotować na pół miękko. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do gotującej wody. Trzymać kapustę na małym ogniu odrywając po kolei po jednym liściu. Z każdego liścia odkroić twardą część.
Brokuła podzielić na małe różyczki i 2 minuty pogotować. Odcedzić. Marchewkę pokroić w kostkę i również ugotować na pół miękko. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na margarynie z pokrojoną w kostkę cebulką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę odcedzić. Ryż, warzywa i 1 koncentrat włożyć do miski i dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładać łyżką na każdy liść kapusty.
Następnie zwinąć kapustę i związać nitką.
W brytfance lub garnku lub na patelni rozgrzać margarynę. Układać gołąbki. Każdy podsmażyć z każdej strony. Podlać 4 szklankami wody. Prużyć do miękkości. Dodać koncentrat. Sos zagęścić mąką i śmietaną. Doprawić do smaku.
Do farszu można użyć dowolnych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz