Fikuśna straciatella
Składniki
CIASTO
5 żółtek
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny (temperatura pokojowa)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kakao
MASA MANNOWA
1litr mleka
3/4 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
1 szklanka kaszy manny
kilka kropel aromatu śmietankowego
MASA STRACIATELLA
600 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
CIASTO Wszystkie składniki (oprócz kakao) włożyć do miski. Dobrze razem wyrobić. Ja ugniatam ręką. Odłożyć 1/3 ciasta do osobnej miseczki i dodać do niej kakao. Wymieszać.
Ciasto dać na blaszkę. Między jasne ciasto wrzucić ciasto ciemne aby powstały "łatki"
Piec 30 minut w 160 st C. Ostudzić.
MASA MANNOWA Wszystkie składniki (oprócz kaszy) dać do garnka i zagotować. W momenie zagotowania wsypać powoli kaszę i szybkim ruchem mieszać do zgęstnienia aby nie powstały grudki.
Gorącą masę wylać na upieczone ciasto. Ostudzić.
MASA STRACIATELLA Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę namoczona we wodzie. Ubić dokładnie. Na końcu dodać posiekaną czekoladę delikatnie mieszając łyżką. Gotową masę wylać na ciasto. Schłodzić.
Naprawdę fikuśna :)
OdpowiedzUsuń